USA's ankedomstol gjenopptar søksmål der Cisco anklages for å ha hjulpet Beijing i å forfølge Falun Gong

Ciscos logo på Mobile World Congress (MWC) i Barcelona den 26. februar 2018. Foto: Pau Barrena/AFP via Getty Images
16. juli 2023
AD

Et søksmål som beskylder den California-baserte teknologi-giganten Cisco for å legge til rette for det kinesiske regimets voldelige forfølgelse av Falun Gong, kan gå videre til rettssak, avgjorde USA’s lagmannsrett for den niende krets den 7. juli.

Utøvere av Falun Gong, en åndelig gruppe som har blitt hardt forfulgt i Kina siden 1999, reiste i 2011 et søksmål mot Cisco sammen med to tidligere ledere, tidligere administrerende direktør John Chambers og Fredy Cheung, Ciscos daværende visedirektør for Kina. Søksmålet hevder at firmaet leverte teknologi for å hjelpe Kinas kommunistiske tjenestemenn med å bygge et enormt overvåkningsnettverk som kan identifisere og spore Falun Gong-utøvere og gjøre det lettere å arrestere og torturere dem.

Etter en avgjørelse fra 2014 i en distriktsdomstol som henla saken, fant den føderale ankedomstolen nå at saksøkernes påstander er tilstrekkelige for at saken kunne tas opp igjen.

"Vi konkluderer med at Plaintiffs sine påstander aksepteres som sanne og er tilstrekkelige til å fastslå at Cisco sørget for en viktig teknisk bistand for douzheng (bekjempelse) av Falun Gong med bevissthet om at brudd på menneskerettigheter, som tortur, vilkårlig internering, forsvinning og utenomrettslige drap, ville med stor sannsynlighet finne sted." Dommer Marsha Berzon skrev, med et flertall på 2–1, i uttalelsen at søksmålet skal gjenopptas. En kinesisk kommunistparti-term refererer til de voldelige, politiske kampanjene som regimet igangsetter mot antatte fiender.

Berzon sa at selskapets handlinger, der mange fant sted på amerikansk jord, utgjør "hjelp og tilrettelegging" for det kinesiske regimets overgrep.

Epoch Times Photo
USA’s  9. Distriksrett i San Francisco den 12. juni 2017. Foto: Justin Sullivan/Getty Images

Terri Marsh som er administrerende direktør for "Human Rights Law Foundation" og sjefsadvokat for saksøkerne, tolket utviklingen som et positivt skritt mot å dempe forfølgelseskampanjen.

"Budskapet er klart: Selskaper i USA og deres administrerende ledere kan ikke delta i menneskerettighetsbrudd i Kina uten å bli straffet. De må stilles til ansvar. De vil bli holdt ansvarlige", sa hun til Epoch Times.

Saksøkerne som siterer Ciscos markedsføringsmateriell som finnes på kinesiske nettsteder og andre steder, hevder at Cisco har opptrådt som mer enn en uvitende, kommersiell aktør som solgte innretninger til Kina. I sin iver etter å vinne over det kinesiske teknologimarkedet på flere milliarder dollar, hevdes det i klagen at selskapet markedsførte seg mot dissidenter og ble en tilrettelegger for regimets voldelige undertrykking av tro og designet og utviklet et omfattende apparat med amerikansk teknologi og talent i bytte mot markedsadgang.

Systemet som saksøkerne referer til, er "Det gylne skjoldet", det kinesiske sikkerhetsapparatets datastyrte overvåkingsplattform, tilgjengelig over hele Kina. Cisco, sier de har designet, laget og gitt nødvendig bistand til implementeringen og deretter finjustert Det gylne skjold-prosjektet på et tidspunkt regimet var ute av stand til å utvikle et på egen hånd.

Epoch Times Photo
Cisco Systems leder, John Chambers, ved "Oracle OpenWorld conference" i San Francisco i 2006. Foto: Justin Sullivan/Getty Images

I tillegg til en skreddersydd programvare sørget Cisco også for testing og utprøving, "ferdighetstrening" og "teknisk opplæring" til kinesiske agenter, med oppgave å forfølge Falun Gong, slik at de kan mestre teknologien, ifølge saksøkerne.

Fra hovedkvarteret i San Jose designet og produserte Cisco nøkkelkomponenter, slik som integrerte kretsbrikker, for Det gylne skjoldet, og "Cisco inkorporerte med hensikt de Falun Gong-spesifikke signaturene inn i oppgraderinger av sikkerhetsprogramvaren med jevne mellomrom for å sikre at Falun Gong-aktiviteter og enkeltpersoner ble identifisert, blokkert, sporet og undertrykt", fastslår rettsdokumentet.

Sluttproduktet var et overvåkningssystem som kan overvåke Falun Gong-utøveres internettaktivitet i sanntid for å identifisere, samle og torturere medlemmer i denne åndelige gruppen. Systemet bygger også detaljerte og stadig oppdaterte profiler av mistenkte og kjente Falun Gong-utøvere som kinesiske sikkerhetsoffiserer kan finne hvor som helst i landet, hvor enn de befinner seg, familie og kontakter. Dette hjelper regimet med å finne utøvere og tvinge dem til å frasi seg sin overbevisning, hevder saksøkerne.

Epoch Times Photo
Falun Gong-utøvere marsjerer i New York City og feirer Verdens Falun Dafa dag den 12. mai 2023. Foto: Mark Zou/The Epoch Times

Alle de 13 saksøkerne, inkludert en amerikansk statsborger, fortalte at de ble identifisert via Det gylne skjold-teknologien som oppsporet utøverne i Falun Gong-relaterte aktiviteter. Falun Gong-utøverne ble deretter internert i måneder til år om gangen. Under interneringen ble de utsatt for tortur.

"Den fysiske torturen som saksøkerne gjennomgikk under interneringen og mens de var fengslet i tvangsarbeidsleirer, besto av slag med stålkøller, elektrosjokk med elektriske batonger, søvnmangel, være tvunget til å sitte eller stå i lange perioder i smertefulle stillinger og voldelig tvangsmating", skrev Benzon.

Myndighetene har angivelig brukt informasjon lagret i Det gylne skjold-systemet som redskap for å utføre mentalt press under torturøktene, bemerket hun.

Berzon bemerket også Ciscos påståtte, gjentatte oppfordringer til partiretorikk når det gjaldt Falun Gong. Firmaet hadde markedsført sine tjenester som nyttige for bekjempelse av Falun Gong tidlig på 2000-tallets visninger i Beijing. I en Cisco-treningsøkt som. Ble tilgjengelig i 2012, brukte de angivelig "virus" og "pest" i beskrivelsen av Falun Gong; "speilende partipropaganda", skrev hun til panelet.

Representanter for Cisco svarte ikke innen pressetid på en forespørsel fra Epoch Times om en kommentar.

Ad i artikkel – AdSense
AD