Xi Jinping sikrer seg sin tredje periode som det kinesiske regimets leder

Kinas leder Xi Jinping (foran) med medlemmer av Det kinesiske kommunistpartiets nye stående komité i Politbyrået, nasjonens øverste beslutningsorgan, mens de går for å møte mediene i Folkets store hall i Beijing den 23. oktober 2022. Foto: Wang Zhao/AFP via Getty Images
30. oktober 2022
AD

Den kinesiske lederen Xi Jinping vil forbli ved makten i en tredje femårsperiode. Dette har ikke har skjedd tidligere. Han bryter dermed med normen på to fem-årsperioder.

Xi som er 69 år, vil bli generalsekretær for Det kinesiske kommunistpartiet (KKP) i det minste fram til år 2028.

Det kinesiske regimet kunngjorde sitt nye lederskap den 23. oktober 2022 idet de navnga Xi og seks andre partifunksjonærer i Politbyråets stående komité, kommunistregimets øverste beslutningsorgan.

Nest øverst i Politbyråets stående komité rangerer Li Qiang som er 63 år, som for tiden er partiets sekretær i Shanghai. Li ventes å bli utnevnt til det kinesiske regimets statsminister i mars 2023 og erstatter da den nåværende statsministeren Li Keqiang.

Li Qiang er nært alliert av Xi. Fra 2004 til 2007 svarte Li Qiang direkte til Xi, som stabssjef i provinsen Zhejiangs partikomité. Med Xi som KKP-leder ble Li Qiang forfremmet til partisekretær for Shanghai i 2017. Der innførte han harde COVID-19 nedstengninger under utbruddene tidligere i år.

Som tredjemann i partiets rangorden er Zhao Leji som er 65 år og for tiden leder Sentralkommisjonen for disiplinær inspeksjon, regimets antikorrupsjonsenhet. Den neste i rekken er Wang Huning som er 67 år. Han er en velkjent partiteoretiker som nå er på vei mot sin andre femårsperiode som medlem av Politbyråets stående komité.

De siste tre medlemmene i komitéen er Cai Qi som er 66 år og nåværende partisekretær i Beijing, Ding Xuexiang som er 60 år og er Xis stabssjef og Li Xi som er 66 år og nåværende partisekretær i Guangdong provinsen.

Kunngjøringen av at Xi har sikret seg en ny femårsperiode, var ikke uventet fordi etter avslutningen av den 20. KKP-kongressen den 22. oktober var to av Xis politiske rivaler, inkludert Li Keqiang, ikke navngitt blant Sentralkomitéens 205 medlemmer.

Lis avgang fra toppsjiktet i partiet er en overraskelse med tanke på at han bare er 67 år, ett år yngre enn partiets uskrevne pensjonsalder. I Kina kan partitjenestemenn som er 67 år eller yngre når partikongressen arrangeres, bli forfremmet. De som derimot er 68 eller eldre, forventes å la seg pensjonere; en uformell regel kjent som "sju opp, åtte ned".

TOPSHOT-CHINA-POLITICS-CONGRESS
Kinas president Xi Jinping (til høyre) ser på mens tidligere president Hu Jintao (i midten) berører skulderen til statsminister Li Keqiang (nummer to fra venstre) idet han forlater avslutningsseremonien til Den 20. kinesiske kommunistiske parti-kongressen i Folkets store hall i Bejing den 22. oktober 2022. Foto: Noel Celis/AFP via Getty Images

Den 22. oktober 2022 ble Li Keqiangs mentor, den tidligere kinesiske lederen Hu Jintao, uventet eskortert ut av kongressen ved avslutningsseremonien. Hu så forvirret og motvillig ut da han ble bedt om å forlate stedet og ble ført vekk av medhjelpere.

Det kinesiske statsdrevne nyhetsbyrået ”Xinhua New Agency” sa senere på Twitter, som er utilgjengelig i Kina, at reporterne hadde fått vite at Hu hadde "insistert på å være tilstede ved partiets avsluttende seremoni, til tross for at han nylig måtte bruke tid for å komme til krefter igjen."

"Fordi han følte seg uvel under økten, fulgte de ansatte ham, av hensyn til hans egen helse, til et naborom ved møtehallen for å hvile. Nå er han mye bedre", skrev de på Twitter.

Andre ser på hendelsen som et tegn på et maktspill.

Senator Marsha Blackburn (republikaner fra Tennessee) som sitter i USA’s senats forsvarskomité, sa på Twitter at Xi strammer sine politiske muskler ved å fjerne Hu.

"Det er klart at Xi kontrollerer partikongessen og ønsket å vise muskler til verden ved å ydmyke Hu Jintao foran den utenlandske pressen", skrev Blackburn.

"Dette er farlig og dypt bekymringsfullt", skrev senator Ted Cruz (republikaner fra Texas) og medlem av Senatets utenrikskomité på Twitter den 23. oktober 2022. "Xi konsoliderer makten og fjerner sin forgjenger med tvang. Ingen blunker. Tyranni ender aldri godt."

Kinas fremtid

Li Hengqing som er en av USA’s Kina-analytikere, sa at den kinesiske økonomien ikke vil bli forbedret under Xi.

Etter offentliggjøringen av regimets nye lederskap sa han at Kinas økonomiske data for tredje kvartal, som Bejing i utgangspunktet skulle offentliggjøre den 18. oktober 2022, men som har blitt forsinket, ikke vil vise noe positivt.

"Jeg tror de økonomiske dataene for fjerde kvartal vil være enda verre. De økonomiske utfordringene vil bli verre og verre år for år, og økonomien vil bli verre", sa Li i et intervju med den kinesiske versjonen av The Epoch Times.

Han la til at det er indre politisk maktkamp som har drevet Xi frem til den nåværende posisjonen. Som et resultat vil han møte mer politisk kamp i fremtiden, som potensielt vil utsette Kina inn i en annen æra av politiske massebevegelser.

Kenneth Roth som tidligere var administrerende direktør for ”Human Rights Watch”, sier at Xi har satt sammen et team som ikke vil utfordre ham.

"Mannen som er redd for debatt, velger et lederskapsteam som ikke vil utfordre ham, Xi Jinping", skrev Roth på Twitter. "En oppskrift på mer undertrykkelse og vanstyre."

Amnesty International sa at Xis fortsatte regjeringstid er en katastrofe for menneskerettighetene.

"Bekreftelsen av Xis tredje periode er illevarslende, ikke bare for de millioner kinesiske borgere som har lidd alvorlige menneskerettighetsbrudd under hans styre, men også for mennesker over hele verden som føler virkningen av den kinesiske regjeringens undertrykkelse", sa Hana Young som er Amnesty Internationals viseregional-direktør, i en uttalelse.

"Regimets politikk og praksis under Xis lederskap utgjør en trussel for rettigheter, ikke bare hjemme, men globalt. Myndighetene har startet en kampanje for å stilne og med tvang tilbakeføre uighurer som bor utenlands fordi de forsøker å redefinere selve betydningen av menneskerettigheter i FN. Kinas undertrykking strekker seg nemlig i økende grad utenfor Kinas grenser."

"Og samtidig som kinesiske aktivister, menneskerettighetsadvokater, uavhengige journalister og andre menneskerettighetsforkjempere forbereder seg for mer av det samme, eller verre, må det internasjonale samfunnet doble sine anstrengelser for å sikre at de neste fem årene blir annerledes."

Ad i artikkel – AdSense
AD