USA’s general kaller kinesisk oppbygging av infrastruktur langs grensen til India "alarmerende"

Et transportfly i det indiske luftvåpenet forbereder landing på en flybase i Leh, hovedstaden i det forente territoriet Ladakh som grenser til Kina, den 8. september 2020. Foto: Mohd Arhaan Archer/AFP via Getty Images
Av
19. juni 2022

Den amerikanske hærens kommanderende general Charles Flynn har under et nylig besøk i India reist bekymring om det kinesiske forsvarets oppbygning av infrastruktur på grensen mellom India og Kina.

"Jeg tror at aktivitetsnivået er en øyeåpner, og noe av infrastrukturen som skapes i den vestlige delen av den kinesiske hæren, er alarmerende", fortalte Flynn til journalister i New Delhi etter samtaler med den indiske hærens general Manoj Pande den 8. juni.

"En må spørre seg: hvorfor trenger det kinesiske militæret slike våpenlagre i alle domener?"

India og Kina har vært involvert i flere kamper langs den omdiskuterte grensen i den østlige Ladakh-regionen i løpet av 18 måneder etter den blodige Galwan-konflikten i juni 2020 som krevde 20 indiske soldaters liv.

Det kinesiske regimets militære (Folkets armé, PLA) bygger sin andre bro som forbinder nord- og sørbredden av innsjøen Pangong Tso, ifølge ferske satellitt-bilder. To tredjedeler av innsjøen er under Kinas kontroll og broen bygges på et territorium kontrollert av Kina, men som også gjøres krav på av India.

PLA bygger også en ny brygge på et strategisk sted i sjøen og bygger ytterligere veier som forbinder innsjøen med G219, en nasjonal motorvei som forbinder de vestlige regionene i Tibet og Xinjiang.

Epoch Times Photo
Utsikt over Pangong Tso-innsjøen fra stedet der den strategiske innsjøen starter i India og strekker seg 134 kilometer. Over halvparten av innsjøen ligger i Kina der den slutter. Innsjøen har vært åsted for tung, militær bebyggelse på begge sider. Bildet ble tatt den 22. juni 2021 noen få mil unna den første campingplassen for turister. Foto: Venus Upadhayaya/Epoch Times

Abhishek Darbey som er ansatt og forsker ved det New Delhi-baserte «Centre for China Analysis and Strategy» fortalte til Epoch Times at PLA også bygger opp infrastruktur knyttet til luftvåpen, inkludert flere fly- og helikopterbaser. Kinas luftvåpen fortsetter å være utplassert ved tre flybaser som vender mot det østlige Ladakh. Fra en av disse basene er luftlinjen til New Delhi mindre enn 40 mil. Det vil bare ta 15 minutter for et kinesisk militærfly å nå Indias hovedstad.

Eksperter sa at Flynns uttalelse sender et sterkt budskap til Kina.

"Disse velkomst-kommentarene signaliserer en politikk fra påfølgende sivile og militære tjenestemenn i USA om å fortsette sin støtte til India vis-a-vis kinesisk aggresjon langs grensen", sa Aparna Pande som er forsker og direktør ved det Washington-baserte «Hudson instituttets Initiative on the Future of India and South Asia».

Indiske medier rapporterer at det indiske og amerikanske militæret planlegger en øvelse kalt “Yudh Adhyas” i 3000-meters høyde i Himalaya i oktober 2022 for ytterligere å forbedre felles militær operasjonsevne.

Flynn kalte båndene mellom USA og India for en "motvekt mot den korrupte oppførselen til kineserne" og sa at aktivitetene til Det kinesiske kommunistpartiet i Indo-Stillehavet er "destabiliserende og ødeleggende".

Han tilføyde at Washington også er villig til å forsyne India og samarbeide med New Delhi om utviklingen av ny banebrytende militærteknologi.

Darbey sa at PLA har fokusert på å bygge opp militær- luftvåpeninfrastruktur på den omdiskuterte grensen mellom India og Kina på en måte som er vanskelig for USA og satellitter å oppdage. PLA er mye bedre utstyrt med tilfluktsrom, veiforbindelser og akklimatisering sammenlignet med i fjor, tilføyde han.

Epoch Times Photo
En rad militære lastebiler på veiene i høyfjellet langs Ladakh-ruten fra byen Leh til Pangong Tso-innsjøen den 22. juni 2021. Foto: Venus Upadhayaya/Epoch Times

Det kinesiske utenriksdepartementets pressetalsmann Zhao Lijian kritiserte Flynns uttalelser den 9. juni. Han kalte det et forsøk på å "helle bensin på bålet" mellom India og Kina.

Pande sa at det kinesiske regimet alltid har blandet seg inn i andre lands diskusjoner, som for eksempel uttalelsene under India-Pakistan-konfliktene, men de liker ikke når andre land uttaler seg om saker som angår Kina.

"Kina ønsker et India som ikke er alliert, i stedet for et India som er nært knyttet til USA. Hvis India har amerikansk alliert støtte, vil det være bedre i stand til å stå opp imot Kinas krav og vil lage et press tilbake overfor kinesisk aggresjon", sa Pande.