Kinas regime endrer tonen mot Ukraina under sanksjonspress

Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj på vei til en pressekonferanse i Kiev. Kinesiske medier har begynt å rapportere mer positivt om Zelenskyj. Foto: Genya Savilov/AFP via Getty Images
22. mai 2022
AD

De statlige kinesiske mediene som detaljstyres av Kommunistpartiet, har nylig endret tone i Ukraina-konflikten. Nå rapporterer de stadig mer positivt om den ukrainske presidenten Zelenskyj, i motsetning til tidligere holdninger.

Beijing er bekymret for at landet skal bli utsatt for sanksjoner på grunn av støtten til Russland, og de er redde for at den kinesiske økonomien kollapser. Dette har ført til mindre justeringer i regimets posisjon og gitt de dystre økonomiske utsiktene for landets økonomi.

Nyhetsbyrået Xinhua, som er KKP’s offisielle nyhetsbyrå, siterte for første gang den ukrainske utenriksminister Dmytro Kulebas ord om "Russlands invasjon av Ukraina" tre ganger i løpet av et intervju med ham den 30. april. Tidligere har det kinesiske regimet vegret seg for å anvende ordet "invasjon". Siden Russland gikk inn i Ukraina, har KKP frem til nå holdt samme linje som den offisielle russiske.

Den 5. mai gikk man enda lenger. Da rapporterte mange statsdrevne medier, blant annet tv-selskapet CCTV, positivt om en tale som Zelenskyj holdt. Dette var tydelig et avvik fra det bildet de hittil hadde malt av ham.

Det er gjort mindre posisjonsendringer, men ingen vesentlige endringer.

- Feng Chongyi dosent ved “University of Technology” i Sydney

Snuoperasjonen i kinesiske medier kom etter at EU-kommisjonen den 4. mai hadde foreslått en sjette omgang med sanksjoner mot Russland, inklusiv utfasing av import av russisk oljeimport innen seks måneder og at Russlands største bank, Sberbank, skulle fjernes fra SWIFT-systemet.

Diskusjonene innen KKP har i det siste vært intensive. Partiet nærmer seg sin 20. partikongress. Diskusjonene har særlig dreid seg om Kinas stadig dårligere økonomiske situasjon, ifølge Feng Chongyi som er dosent ved «University of Technology» i Sydney.

Han mener at hvis Beijing fortsetter å støtte Russland, kan KKP utsettes for samme sanksjoner som Russland. Da vil den kinesiske økonomien kollapse. Derfor må Xi nå gi etter på visse punkter overfor USA’s og Europas krav som blant annet innebærer å kalle Russlands handlinger overfor Ukraina for en "invasjon", sier Feng. Han understreker imidlertid at KKP ikke vil forlate Russland.

«De gjør noen mindre posisjonsendringer, men ingen vesentlige. De forsøker å holde seg godt inne med begge sider, men i hemmelighet støtter de Russland.»

Chen Pokong som er en annen politisk kommentator som følger relasjonene mellom USA og Kina, sa på sin YouTube-kanal den 3. mai at den siste tidens tone i kinesiske offisielle medier viser at Xis prorussiske politikk har fått et skikkelig tilbakeslag innen partiet. Ifølge Pokong kommer regimet til å måtte velge mellom Russland og Ukraina.

«KKP visste allerede at Russlands krig i Ukraina ikke gikk som planlagt. Dessuten støttes ikke Russland av kinesisk statseide banker fordi de ikke ønsker å bli utsatt for sanksjoner. Regimets prorussiske politikk kan derfor ikke settes ut i livet», sa han.

Sun Guo-Xiang som er dosent ved «Nanhua University» i Taiwan, sier likevel at KKP ikke kommer til å gi opp sin støtte til Russland, særlig med tanke på den stadig mer intensive og strategiske konkurransen mellom Kina og USA.

Russland på sin side har begynt å stille spørsmål ved om KKP virkelig kan gi den støtten de behøver, og de har til og med uttrykt misnøye.

Boris Titov som er økonomisk rådgiver til Russlands president Vladimir Putin, sa i et intervju med den russisk statlige kanalen Sputnik at det økonomiske samarbeidet mellom Kina og Russland ikke har vært så bra som de forventet. Under de nåværende omstendighetene bør Russland ikke stole helt på at Kina erstatter importen sin, advarte han.

Ad i artikkel – AdSense
AD