Aktivist slipper fengsel på grunn av klima-angst

I slutten av juni blokkerte en 22 år gammel klimaaktivist trafikken i Sydney sentrum. Dette førte til kilometerlange køer. Foto: Skjermdump/Blockade Australia/Twitter
2. oktober 2022

En klimaaktivist som blokkerte trafikken i Sydney i Australia i juni, slipper straff etter at en domstol konstaterte at hun lider av klimaangst.

Den 22 år gamle Mali Poppy Cooper i klimanettverket ”Blockade Australia” ble siktet for å ha blokkert trafikken i nærheten av ”Sydney Harbour Bridge” ved å låse seg inne i en bil.

Hun risikerte opptil to års fengsel og en bot på 22.000 australske dollar, ifølge de nye lovene for delstaten New South Wales som er tenkt å straffe demonstranter som blokkerer veier, offentlig transport og infrastruktur.

Dommer Jeff Linden frikjente imidlertid Cooper på alle tiltalepunktene i henhold til loven om psykisk helse (Mental Health Act). I stedet vil hun få behandling hos en psykolog i seks måneder.

"Vi er veldig lettet over at retten vurderte å ta hensyn til alle fakta i denne saken, inkludert den psykiske virkningen av klimaendringene hos unge mennesker, som Mali", sa advokaten Mark Davis i en uttalelse.

”Å oppleve hjembyen Lismore bli ødelagt to ganger i løpet av månedene før aksjonen har vært traumatiserende for henne, noe som var en avgjørende faktor for dagens avgjørelse.”

Det var i slutten av juni at 22-åringen blokkerte trafikken ved Sydney Harbour Bridge ved å låse seg fast i rattet på en leiebil. Hun ble dratt ut av politiet. En spesialenhet måtte til slutt kutte henne løs fra rattet.

Mange har kritisert handlingen hennes og mener det kunne ha oppstått situasjoner der ambulanser kunne blitt sittende fast i trafikkorken under en utrykning.

Paul Dunstan er leder for ”Strike Force Guard” som er en politienhet som ble opprettet i mars for å etterforske og stoppe uautoriserte protester i New South Wales. Ifølge The Sydney Morning Herald uttalte han om Coopers handlinger at hun satte publikum og «seg selv i fare».

Kontakt journalisten: [email protected]